17 жовтня 2016 р.

Стратегічна екологічна оцінка: захищаємо майбутнє!

Перший прецедент застосування в Україні Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції Еспо: Мінприроди ініціює проведення стратегічної екологічної оцінки Програми розвитку гідроенергетики України до 2026 р.

13 липня на засіданні Уряду України затверджено «Програму розвитку гідроенергетики України до 2026 року». Ухвалена урядом Програма розвитку гідроенергетики України до 2026 може призвести до невиправних втрат для довкілля. Експерти з охорони навколишнього природного середовища та безпеки життєдіяльності вважають, що впровадження Програми може призвести до неприйнятних і навіть катастрофічних наслідків: регіональних техногенних аварій та катастроф, нищівного впливу на гідросистему та довкілля в цілому, впливу на об’єкти природно-заповідного фонду, знищення історичних та культурних пам’яток світового, національного та місцевого значення, продовження тенденцій відсталості технологій вироблення енергії в Україні, необґрунтованих економічних збитків.

Так званий план дій фахівці Міненерговугілля та ПАТ «Укргідроенерго» розробили на виконання доручення Прем’єр-міністра України В.Гройсмана за результатами виїзної наради на Дністровській ГАЕС під головуванням Прем’єра.
Цілями даної Програми є вдосконалення управління об’єктами гідроенергетики, підвищення рівня безпеки роботи ГЕС та ГАЕС із забезпеченням ефективного використання гідроенергетичного потенціалу України, підвищення стійкості, надійності та ефективності роботи ОЕС України, а також її інтеграції в Європейську енергосистему.

З початку реалізації спільного з МФО міжнародного проекту «Реабілітація гідроелектростанцій» вже проведено реконструкцію на 60 гідроагрегатах, збільшивши загальну потужність на 271 МВт. Завершення  повної реконструкції ГЕС планується у 2025 році.
Уряд схвалив будівництво таких стратегічних для держави об’єктів, як Канівська ГАЕС, Каховська ГЕС-2, Каскаду з 6 ГЕС на Верхньому Дністрі та продовження будівництва «Дністровської ГАЕС» у складі 7 гідроагрегатів. 

Програма, зокрема, передбачає будівництво цілого каскаду малих ГЕС у верхів’ях - шість руслових та одну дериваційну ГЕС. П’ять із семи запланованих міні-гідроелектростанцій на Дністрі перебуватимуть (у разі їх побудови) в межах Національного природного парку «Дністровський каньйон», який у 2008 році віднесено до переліку семи чудес України!

Сумні перспективи у разі будівництва ГЕС на Дністрі змоделював начальник наукового відділу НПП «Дністровський каньйон» Олександр Вікірчак. Що стане з руслом Дністра? Що буде затоплено у випадку будівництва ГЕС на Дністрі? - Скрупульозно вивчивши  перед­проектну докуменцію майбутнього забудовника, пан Вікірчак застерігає: наслідки будуть катастрофічними, втілення амбітного плану може призвести до знищення унікальної екосистеми однієї з найбільших річок України.
Нові ГЕС можуть вдарити по всій Буковині: ймовірні зміни клімату й кількості опадів. Перед діючою ГЕС у Новодністровську є велике водосховище. У його верхній частині, в районі Хотина, вже маємо проблему: там товщина принесеного намулу сягає 6-8 метрів. У разі ж спорудження нових ГЕС матимемо шість водосховищ. Виникнуть болота, комарині резервації. Можливість будівництва нових ГЕС на Дністрі ставиться під сумнів. Треба діяти дуже обережно, адже будь-який теперішній промах спричинить завтра велику біду. Зокрема у Заставнівському районі, який за проектом потрапляє в зону дії двох ГЕС, розповсюджений карст: підземні потоки розмивають гіпси, створюють великі порожнини - хто передбачить геологічні зміни, що  виникнуть в разі створення водосховищ? Можемо залишитися без води в криницях, або ж появляться великі провалля у селах і на полях. Тільки у Заставнівському районі в разі будівництва нових ГЕС буде затоплено майже 900 гектарів. А в нас же не степи розлогі, а горби й долини, кожна сотка ріллі на рахунку. Та й людей відселятимуть з рідних місць…
Наміри України побудувати каскад гідроелектростанцій на українській частині басейну р. Дністер можуть мати й політичні наслідки: порушують міжнароднф зобов’язання України в частині проведення міжнародних консультацій стосовно об’єктів, які можуть мати транскордонний вплив, згідно з процедурами, передбаченими конвенцією Еспо та з урахуванням договору між КМУ та урядом Республіки Молдова про співробітництво у галузі охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер, підписаного 29.11.2012 у м. Рим.

Експерти з охорони навколишнього природного середовища та безпеки життєдіяльності вважають, що впровадження Програми може призвести до неприйнятних і навіть катастрофічних наслідків: регіональних техногенних аварій та катастроф, нищівного впливу на гідросистему та довкілля в цілому, впливу на об’єкти природно-заповідного фонду, знищення історичних та культурних пам’яток світового, національного та місцевого значення, продовження тенденцій відсталості технологій вироблення енергії в Україні, необґрунтованих економічних збитків. В Програмі не йдеться про альтернативні варіанти, про чинний міжнародний досвід та стратегічні напрями розвитку енергетичного сектору у світі. Представники експертного середовища та громадськість наголошують, що в процесі підготовки Програми не залучалися громадські експерти ані в галузі довкілля, ані в галузі енергетики. Документ не пройшов публічних обговорень.

Остап Семерак категорично заявив, що «Проект...» може бути погоджений Мінприроди лише за умов проведення державної екологічної експертизи проекту програми відповідно до вимог статті 14 Закону України «Про екологічну експертизу» та оцінки впливу на довкілля чи об’єкти гідроенергетики, будівництво яких заплановане  проектом. Програма має пройти не лише громадське обговорення, а й процедуру стратегічної екологічної оцінки (СЕО), що передбачена ратифікованим Україною Протоколом про СЕО до Конвенції Еспо.
Ініційоване Мінприроди проведення стратегічної екологічної оцінки Програми розвитку гідроенергетики України стане першим прецедентом застосування в Україні Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції Еспо про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті. Екологічна експертиза, яка практично зараз не працює, буде скасована через півроку після набуття чинності Закону «Про оцінку впливу на довкілля». Цей закон відміняє попередні нормативно-правові документи, на які було багато нарікань із боку бізнесу щодо корупційності, та максимально наближає наші процедури екологічного оцінювання до існуючих у ЄС. Остап Семерак наголосив, що ухвалені екологічні закони «Про оцінку впливу на довкілля» та «Стратегічну екологічну оцінку» гармонізують українське законодавства до європейських стандартів та мінімізують саму можливість корупційної складової.


Таким чином, виконання рішення КМУ про схвалення «Програми розвитку гідроенергетики України до 2026 року» має бути зупинене до проведення відповідного громадського обговорення та набрання чинності Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку». За підсумками обговорення та оцінки до програми мають бути внесені відповідні корективи.

Василь Кузьмич
голова  Рівненської обласної ГО “За чисте довкілля”


......................................................................
В статті використано матеріали:

http://helsinki.org.ua/articles/minpryrody-initsiyuje-provedennya-stratehichnoji-ekolohichnoji-otsinky-prohramy-rozvytku-hidroenerhetyky-ukrajiny/

http://uge.gov.ua/content/files/presentation_2026.pdf


Немає коментарів: