21 жовтня 2016 р.

V Міжнародний форум GREEN MIND - 2016



Упродовж двох днів 19-20 жовтня 2016 в Україні працював Міжнародний форум GREEN MIND 2016. GREEN MIND в перекладі з англійської означає "зелений розум" - це той розум, якого нам всім ще не вистачає для розуміння значення таких питань як раціональне споживання природних ресурсів, економне виробництво, захист навколишнього середовища для досягнення високих стандартів якості життя.
Форум для стійкого розвитку бізнесу GREEN MIND - це ефективний майданчик, справжній каталізатор підвищення екологічної свідомості українського бізнесу і поширення екологічних інновацій. Захід зібрав понад 600 учасників, серед яких були і представники наукових установ, підприємств, і органів влади, а також міжнародних інституцій. Зокрема, захід відвідали члени громадських організацій Німеччини, Бразилії, Китаю, Фінляндії, Кореї, Ізраїлю, Казахстану та інших країн. 2 дня корисної інформації від 123 експертів із 27 країн світу, а також ділового спілкування, зустрічей з інвесторами та представниками органів влади.

Ділова програма форуму складалася з 14 заходів у форматі  пленарних сесій, дискусій та засідань «за круглим столом». Учасники обговорили питання організації системи постійного моніторингу та контролю використання водних ресурсів, якості повітря, стану земель, промислового і хімічного забруднення, використання ГМО як складових частин реалізації окремих положень Угоди про Асоціацію Україна–ЄС.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак привітав учасників форуму: «Сьогодні світ активно обговорює та впроваджує сучасне розуміння розвитку суспільства та економіки, мислячи у парадигмах «зеленої економіки», «зеленого зростання», «циклічної економіки», тощо. Набирає нових обертів кліматична політика. Світ давно не мислить економічне зростання поза турботою про довкілля. 

Нам треба йти в ногу із часом. Впевнений, системні реформи в охороні довкілля в Україні повинні початися із запровадження цілісного механізму оцінки впливу на довкілля будь-яких планів чи програм, як на державному та місцевому рівнях, так і конкретної діяльності чи об’єктів, наслідки яких можуть негативно впливати на довкілля. Це дозволить крок за кроком вийти на державне планування, що враховуватиме екологічні міркування та вимоги, а також на світові стандарти відповідального бізнесу. Форум «Green Mind» виконує важливу інформаційно-просвітницьку місію. Сподіваюсь, що цей захід стане доброю платформою для дискусій у правильному руслі, а міжнародний характер форуму стане запорукою того, що ці дискусії відбуваються у світовому контексті».

Вже традиційно у заходах форуму беруть участь дипломати країн, які успішно застосовують принципи сталого розвитку.  Європейські експерти розповіли про переваги моделі сталого розвитку, на основі якої розвиваються успішні економіки в світі, з власного досвіду пропонуючи практичні інструменти, властиві моделі сталого розвитку - програми, спрямовані на інформування споживачів про переваги сталого споживання, стійкі (зелені) державні закупівлі, стійке будівництво, сталий туризм, стійкий образ життя і освіту. 

 Відмінна риса GREEN MIND - формат бізнес-форуму і чітка спрямованість на інтеграцію екологічної складової в практичне виробниче середовище з метою сталого розвитку підприємств різних галузей економіки. Питання сталого розвитку зачіпають практично всі сфери діяльності бізнесу - від оцінки впливу на навколишнє середовище до забезпечення середовища робочого, від розробки етичної бізнес-культури до підтвердження прозорості корпоративної структури управління.

Сталий бізнес - це передумова економічного зростання, раціональне використання ресурсів, захист навколишнього середовища, соціальна відповідальність. Процес постійних змін у бізнесі, за якого системи управління, використання ресурсів, інвестиції, науково-технічний розвиток, впровадження інновацій та інституційні зміни узгоджені між собою і спрямовані на підвищення як нинішнього, так і майбутнього потенціалу компанії, задоволення її потреб і досягнення стратегічних цілей, забезпечують її внутрішню і зовнішню стійкість.

V Міжнародний форум Green Mind став своєрідним майданчиком  для дискусій та ознайомлення з досвідом відомих підприємств та організацій у розбудові «зеленої» економіки України, мінімізації негативного впливу на довкілля, підвищення конкурентоспроможності продукції вітчизняних товаровиробників й вихід на європейські ринки, поліпшення екологічної свідомості й екологічної відповідальності в суспільстві.   

Немає коментарів: