16 серпня 2016 р.

Древній Острог відвідав посол ООН в Україні

Державний історико-культурний заповідник міста Острога - неповторний у своїй оригінальності та красі. Це маленька частина великої історії української самобутності, підтвердження могутності та величі минулого нашого народу, жива пам'ятка для нащадків, і ми мали нагоду ознайомити з архіткетурними пам’ятками та музеями Острога пана Ніла Вокера, Координатора системи ООН в Україні, який щиро цікавиться історією нашого краю. Попри щільний графік робочої поїздки по Житомирській та Рівненській області, у неділю 14 серпня разом з дружиною Габріелою він відвідав древнє місто Острог, щоб відчути подих сивої давнини у мурах і вежах Острозького замку. Тож на вихідних, саме на Маковея випала нам чудова серпнева мандрівка: відвідали прадавній Острог, відчули подих сивої давнини у мурах і вежах Острозького замку у прекрасній компанії:

Ніл Вокер, Постійний представник ПРООН в Україні, Координатор системи ООН в Україні - разом з дружиною Габріелою;
Ігор Гущук – керівник науково-дослідного центру «Екологія людини і громадське здоров'я» (Research Center "Human Ecology and Public Health");
Василь Кузьмич, голова  Рівненської обласної ГО “За чисте довкілля”, член Неурядової мережі ГЕФ ПРООН в Україні;  
Анна Логінова, заступник голови ГО “За чисте довкілля”
Ольга Білодід, перекладач

Офіційною датою заснування міста Острог вважають 1100 р., оскільки саме цим роком датовано першу згадку про нього в Іпатівському літописі. Острог знаходиться на завороті річки Вілії, де пагорби утворюють гострий ріг (за однією з версій, від цього і походить назва міста). До складу заповідника входять 9 пам'яток історії та архітектури національного значення.
З балкона Мурованої Башти можна споглядати мальовничі краєвиди міста.

За нами фортеційна вежа Нова (Кругла, XVI ст.)
Перлиною Острога вважають Острозький замок, розташований на вершині 20-метрового пагорба над долиною річки Вілії. Замок було збудовано на місці дерев’яного укріплення, зруйнованого монголо-татарами в 1241 році. Пізніше вони не раз добудовувалися і перебудовувалися, та все одно зберегли суворий вигляд середньовіччя. Від "золотого століття розвитку" нині залишилися оборонні вежі: Сторожова (Мурована, XIV ст.), Татарська (XV ст.), Луцька  (XV ст.), Нова (Кругла, XVI ст.), цікавим є також Богоявленський собор (XV ст.), який був усипальницею князів Острозьких.

Сама природа піклувалася тут про оборону місця: південна та східна сторони замку виходили на крутий схил більш як 20-метрової висоти, а північна та західна частини відділені від міста глибокими ровами на основі колись існуючого яру. Замок розташований на відносно невеликому (0,7 га) овальному майданчику на пагорбі. Крутою стежкою йдемо нагору.

Найдавніша споруда фортеці — Вежа Мурована, що отримала свою назву в акті від 1603 р. про розподіл маєтків князя К.-В. Острозького поміж його синами. Перші камені в її фундамент заклав ще Даниїл Острозький. Це головна житлова і найкраще укріплена башта феодального замку, в середньовічній Європі донжон вважався символом неприступності замку. Розташована вона біля південно-східного рогу замкового пагорба.
Краєзнавчий музей розташований у приміщенні Вежі Мурованої, пам'ятки архітектури XIV ст.
Пан Ніл Вокер разом з дружиною пані Габріелою виявили справжню невситиму цікавість до історії і експонатів, та на щастя, окрім екскурсоводів надзвичайно цікаво і змістовно давав пояснення Ігор Гущук, який полонив нашу уяву безліччю фактів, чудово орієнтуючись в історичному минулому.

Верхня частини вежі – результат пізніших перебудов ХІХ- початку ХХ століть, там тепер розміщено експозиції історичного і художнього відділів музею (до них входять матеріали, які висвітлюють історію міста ІХ-ХVІ ст., у тому числі іконопису ХVІ-ХVІІ ст., портретного живопису, портретна галерея князів Острозьких). У музеї є цінні археологічні колекції, експонати живопису, народного художнього промислу, кераміки, зброї.

Щоб увійти до музею, потрібно спочатку  спуститися в підземелля, шлях до якого освітлюється електричними смолоскипами.
Колись в нижньому ярусі споруди зберігалися різноманітні припаси, тут же було зроблено глибокий колодязь, в який на линві спускається відро - адже це була головна житлова башта.

Екскурсійна програма краєзнавчого музею побудована таким маршрутом, що пройшовши усіма залами та коридорами  від колоритних підземель до горішніх поверхів, відвідувачі музею спускаються на подвір’я зовнішніми дерев’яними сходами.

У музеї є цінні археологічні колекції, в залах можна оглянути експозицію зразків Острозької іконописної майстерні XVI - XVIІІ ст., експонати живопису, народного художнього промислу, кераміки, зброї. Експозиція «Острог, як один із культурних центрів України ХV ст.» розповідає про період найбільшого розквіту: у 1576 р. тут відкрита Острозька слов'яно-греко-латинська академія, яка довгий час була центром науки та культури. 
Рід князів Острозьких, які володіли містом майже без перерв з XIV по XVII ст. і були одними з найбагатших та найвпливовіших українських магнатів, зробив з Острога потужний освітній, науковий та культурний центр Східної Європи. Після зникнення роду Острозьких та закриття академії Острог занепадає і стає простим повітовим містечком. У 1994 році силами ентузіастів відновлюється Острозька Академія, що підняло Острог, вдихнуло свіжі сили  і перетворило його на місто студентів.
 
Луцька Брама протягом довгих років слугувала як важливий захисний пункт в західній частині міських укріплень з сторони Луцька, одночасно виконуючи функції міських воріт і бойової башти. Остання обставина зумовила своєрідність її об’ємної побудови. Внутрішня стіна з боку міста була з’єднана з лінією оборонних стін, тоді як весь інший об’єм виступав назовні, створюючи ідеальні умови для флангового обстрілу під час осади.

Музей книги та друкарства знаходиться у Луцькій надбрамній вежі - пам'ятці архітектури XVI ст. Експозиція музею розміщено на трьох поверхах. Тут розповідається про історію створення книги та друкарствп, діяльність Івана Федорова. Серед рідкісних експонатів - найдавніша друкована книга "Декреталій" папи Григорія IX (м. Париж. 1511 р.) та "Острозька Біблія" Івана Федорова (1581 р.). Колекція стародруків музею нараховує близько трьох тисяч експонатів, половина з яких — рукописи, західноєвропейські і кириличні стародруки ХVI-XVII ст.

У кількох десятках метрів від Вежі Мурованої — Богоявленський собор, який був усипальницею князів Острозьких. Історики припускають, що постав він ще за часів Василя Красного. Церква була частиною оборонних споруд міста, для цього її північну стіну, яка виходить на глибокий штучний рів, було потовщено до 2,8 м. та з’єднано з фортечними стінами. У нижній її частині знаходилися бійниці, у верхній — широкий уступ для вартових. Після того, як місцеві князі прийняли католицизм, Богоявленський храм було піддано анафемі. Церква більш ніж 200 років стояла пусткою і перетворилася на руїну. Лише в 1886 р. почалася реконструкція, завершена в 1891 р. Була збережена північна стіна з бійницями, основні пропорції трьох нав, чотирьох стовпів та п’ятикупольного храму, характерного для давньої Русі.

Ось так приїхали в місто Острог і відчули подих сивої давнини! Довгий час Острог був одним з найважливіших міст Волині, його визначні пам’ятки зберігають дух і глибину минулих віків для нас із вами. До самого Острозького замку варто їхати усім, хто цікавиться середньовічною архітектурою та старовинними речами, які є у музеї та на його території.

Відбулась у нас і ще одна цікава екскурсія - до музею бурштину, ця невелика експозиція містить шедеври поліського сонячного каменю. В давнину бурштин цінувався вище дорогоцінних каменів і металів, продавався на вагу золота, а фігурку з нього можна було виміняти на рослого і сильного раба.

Цінність поліського бурштину - в його самобутності, різноманітності й унікальності забарвлення. Крім найпоширеніших у світі коричневих, вишнево-червоних, червоних, жовтих кольорів, для поліського бурштину властиві салатово-зелені, жовто-зелені, світло-жовті та синювато-зелені кольори, а також білі та чорні різновиди. Крім того, поліський бурштин містить багато цікавих включень: бульбашки, «димку», «хмарність», комах і рослин.

Довідково:

Пан Ніл Вокер як новий Координатор системи ООН вручив вірчі грамоти Уряду України та приступив до виконання своїх обов'язків у жовтні 2014 року, підтвердивши готовність Організації Об'єднаних Націй підтримувати Уряд та народ України у подоланні критичних і складних викликів, що постають перед країною.
Пан Вокер також обіймає посаду Постійного Представника Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні, метою якої є підтримка країни на шляху сталого розвитку та реформ, спрямованих на розбудову процвітаючої й демократичної держави, де поважають права кожної людини.
Пан Вокер має 24-річний досвід роботи на посадах вищого рівня в Організації Об’єднаних Націй. До призначення в Україну він працював Координатором та Постійним Представником ООН в Бангладеш (2011-2014) та Киргизстані (2006-2011), Керівником Бюро по управлінню та підтримці офісів ПРООН в Латинській Америці (2002-2006), та обіймав інші посади в ООН, зокрема представляв ПРООН в Гватемалі (1999-2002); Північно-Східній Азії і Тихоокеанії (1996-1999); в Екваторіальній Гвінеї (1993-1996); в Судані  (1990-1993). 

Пан Вокер народився в 1956 році, має диплом бакалавра з політичних наук коледжу Екерд (Флорида, США) та ступінь магістра суспільних наук та міжнародних відносин Університету Пітсбурга (США).
Mr. Neal Walker, the United Nations Resident Coordinator and UNDP Resident Representative in Ukraine 
..................

Василь Кузьмич
голова  Рівненської обласної ГО “За чисте довкілля” 

P.S. Вдячний перекладачу Ользі Білодід за можливість повноцінного спілкування та заступнику  Анні Логіновій за змістовні фото!

Немає коментарів: