21 червня 2016 р.

Освіта в інтересах сталого розвитку

Впровадження проекту «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС) у розвитку партнерства для сталого використання природно-заповідного фонду України».


В склад природно-заповідного фонду (ПЗФ) України входять більше 7600 територій і об'єктів загальною площею 3,2 млн. га, що складає 5,4 % від загальної площі країни. Не дивлячись на те, що території природно-заповідного фонду мають тенденцію до збільшення, їх доля в Україні є недостатньою і продовжує залишатися значно меншою ніж у більшості країн Європи, де площі природно-заповідного фонду складають в середньому 15 % від загальної площі.

Території природно-заповідного фонду є тими об'єктами де в меншій мірі проявляється негативний вплив від життєдіяльності людини, менше зазнає втрат глобальне і  локальне біорізноманіття.
Біорізноманіття можна охарактеризувати «як життя на Землі». Людина багато в чому залежить від біорізноманіття - як у задоволенні основних потреб у харчах, ліках, інших потреб життєдіяльності. Наша планета населена величезною кількістю різних видів фауни і флори. Але це різноманіття швидко зменшується внаслідок прямого та не прямого впливу діяльності людини.

Світова спільнота та просто небайдужі люди закликають всіх усвідомити реальність екологічних загроз людському життю.
Донести це до свідомості більшості населення планети можливо тільки через просвітницьку діяльність.
Представництво ГЕФ ПМГ ПрООН здійснює цю просвітницьку місію в Україні.

В 2010 році за ініціативи та підтримки Державної екологічної Академії післядипломної освіти, управління Мінприроди та Програми малих грантів ГЕФ/ПрООН було започатковано в Україні створення Партнерські мережі «Освіта в інтересах сталого розвитку», сьогодні вже стало актуальним на державному рівні, про що відзначив у своєму виступі 8 червня 2016 року на VIII міжнародній Конференції в Батумі міністр екології Остап Семерак.

Продовжуючи розширення партнерської мережі в 2016 році в Україні за сприяння ПМГ ГЕФ / ЕС-НПО впроваджується проект підтримки організацій громадянського суспільства в розвитку партнерств для просвітницької діяльності з використанням об'єктів природно-заповідного фонду.

Проектом передбачено вирішення чотирьох основних компонентів:

 

1. Аналіз існуючої нормативно-правової бази та підготовка рамковиї нормативно-правових та методичних документів для співробітництва населення з об'єктами ПЗФ з природоохоронної та екоосвітницької діяльності.

2. Підвищення потенціалу представництв ПЗФ, ОГС для ефективної взаємодії з навчальними закладами і місцевими громадами з природоохоронних і освітніх питань.

3. Реалізація пілотного проекту з формування партнерства «Об'єкт ПЗФ - установи освіти» для Чернігівської області України, на базі якого буде продемонстровано реалізації міжнародних принципів ОУР на платформі ПЗФ.

4. Проведення національної компанії для обговорення формату впровадження регіональних рішень VIII конференції в Батумі(8-10 червня 2016 року) в національну екологічну політику України.


Тільки поєднання зусиль громадськості, представників навчальних, наукових установ, державних та місцевих органів влади може зменшити техногенний та людський вплив на довкілля - зберегти здоров'я наших людей.

Координатор проекту 

Анна Логінова

Немає коментарів: