9 червня 2016 р.

ДОВКІЛЛЯ ДЛЯ ЄВРОПИ

VIII Міністерська Конференція Європейської економічної комісії ООН «Навколишнє середовище для Європи»


 З 8 по 10 червня в м. Батумі (Грузія, АР Аджарія) розпочала свою роботу Восьма Конференція міністрів «Довкілля для Європи», організована за підтримки Комітету з питань екологічної політики ЄЕК ООН. Це велике зібрання міністрів охорони довкілля в Європі організоване в тісній співпраці з Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Міністеріал зібрав  600 делегатів з 56 країн світу, які працюють над питаннями довкілля і природних ресурсів.
 Українська делегація на чолі з міністром екології та природних ресурсів України Остапом Семераком теж взяла участь у роботі Конференції. В перший день були розглянути такі основні теми Конференції: «Екологізація економіки в загальноєвропейському регіоні» та «Підвищення якості повітря в інтересах поліпшення стану довкілля і здоров'я людини».

Було організовано нараду високого рівня на тему «Освіта в інтересах сталого розвитку» (ОСР)  з метою оцінки прогресу, досягнутого протягом перших десяти років здійснення стратегії ЄЕК ООН, та прогрес, досягнутий у справі розробки загальної системи екологічної інформації в Європейському регіоні.
Після пленарного засідання на круглих столах депетати детально  обговорять такі питання як "Зелена" економіка; покращення якості повітря для кращого довкілля і здоров'я людини; освіта для сталого розвитку. 

Найактуальнішою необхідністю сучасності стає усвідомлення екологічної реальності. Для фізично та психологічно здорового суспільства потрібне здорове довкілля. Якщо у людей не зростатиме усвідомлення відповідальності за збереження екосистем, майбутнє людства під загрозою. "Зелена" економіка - це не тільки структурні зміни економіки, це в першу чергу зміна мислення при прийнятті рішень. Потрібно вже сьогодні прогнозувати майбутні небезпеки і заздалегідь приймати відповідні рішення. Гармонізувати триєдність економіки, екології та соціального фактора має сталий розвиток, задавши алгоритм необхідних цілеспрямованих дій.

 Створення Партнерської мережі «Освіта в інтересах сталого розвитку», яку було започатковано в Україні в 2010 році за ініціативою та підтримкою Державної екологічної Академії післядипломної освіти, управління Мінприроди та Програми малих грантів ГЕФ/ПРООН,  сьогодні вже актуальне на державному рівні, про що відзначив у своєму виступі міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Міністр підкреслив, що на сьогодні Міністерство екології та природних ресурсів України взяло курс на активну співпрацю з представниками громадських організацій, які допомагають реалізовувати уряду України пріоритети в природоохоронній сфері. Тільки поєднання зусиль громадськості, представників навчальних, наукових установ, державних та місцевих органів влади може зменшити техногенний та людський вплив на довкілля – а отже зберегти здоров’я наших людей.
Виступаючи на VIII Конференції міністрів «Довкілля для Європи», міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак розповів,що український уряд усвідомлює важливість та значення розвитку й популяризації освіти в інтересах сталого розвитку (ОСР) серед громадян та докладає максимальних зусиль щодо її практичної реалізації в країні і підтримав пропозицію колеги з Нідерландів щодо організації позапрограмної екологічної освіти, запропонувавши вивчити можливість обміну студентами між країнами у рамках подальшого впровадження ОСР.
Міністр підкреслив, що Україна вже виконала низку завдань, окреслених програмою «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства» («EaP GREEN») та зазначив, що Україна розглядає можливості та моделі переходу національної економіки до «зеленої» економіки до 2030 року.
Головні пріоритети реалізації «EaP GREEN» в Україні - це удосконалення українського природоохоронного законодавства до правових вимог законодавства ЄС, запровадження європейських механізмів щодо оцінки впливу на довкілля від реалізації конкретних проектів, басейновий принцип управління водними ресурсами країни, європейський підхід управління у сфері поводження з відходами, підвищення ефективності поводження з ГМО. Міністр переконаний, що досвід передових країн світу, орієнтований на "зелену", ресурсоефективну, низьковуглецеву, екологічно орієнтовану економіку, є гарним прикладом для реалізації відповідної політики в Україні.
Політичне значення процесу «Довкілля для Європи» важко переоцінити - це головна довгострокова загальноєвропейська основа для сприяння екологічно безпечному та збалансованому (сталому) розвитку. За результатами форуму міністрами і главами делегацій прийнято підсумковий документ - Проект Декларації, який офіційно закріпить сучасні пріоритети екологічної політики в пан'європейському регіоні щодо головних тем конференції - якості атмосферного повітря, екоосвіти і розвитку «зеленої» економіки.

Довідково:
Міністеріал
“Навколишнє середовище для Європи”

Європейська економічна комісія ООН (ЄЕК ООН) була заснована в 1947 році з метою сприяння економічному співробітництву її держав-членів. В даний час до її складу входять 56 членів, включаючи деякі держави поза європейського регіону. Комісія надає можливості форуму для обміну інформацією; в її рамках ведуться переговори з міжнародних юридичних інструментів, що стосуються торгівлі, транспорту і навколишнього середовища. Вона також поставляє статистичні дані і проводить економічні та екологічні аналізи.

За останні три десятиріччя відбулося значне розширення та поглиблення загальноєвропейського співробітництва у сфері охорони навколишнього середовища та підтримки сталого розвитку. Особливу роль у прискоренні даного співробітництва відіграв процес "Довкілля для Європи"-  важливий загальноєвропейський політичний процес, спрямований на захист довкілля та сталий (збалансований) розвиток в Європі в контексті її демократизації. Упродовж останніх років його увага була прикута до покращення балансу між економічним розвитком, захистом довкілля та соціальним процвітанням населення у східних регіонах Європи, включаючи, зокрема, Південно-Східну та Східну Європу, Кавказ і Центральну Азію. Європейський Союз активно підтримав цей процес, спрямований на охорону і покращання нашого спільного середовища проживання.

Процес “Довкілля для Європи” являє собою унікальне партнерство держав-членів, що знаходяться в регіоні ЄЕК ООН, організацій системи Організації Об’єднаних Націй, представлених у цьому регіоні, інших міжурядових організацій, регіональних і субрегіональних екологічних центрів, неурядових організацій та інших основних груп. Функції секретаріату цього процесу виконує Європейська економічна комісія ООН.
Початок процесу  “Навколишнє середовище для Європи” розпочався із Першої Пан-Європейської Конференції Міністрів охорони навколишнього середовища у Добріс Кастл в червні 1991 року. Міністр охорони навколишнього середовища колишньої Чехословаччини, Йозеф Вавручек, запросив міністрів охорони навколишнього середовища країн-членів Європейської Економічної Комісії ООН та Організації з економічної співпраці та розвитку (OECD) на конференцію, метою якої було створення нового “європейського екологічного простору”, у зв’язку із закінченням протистояння Захід-Схід. В той час ідея створення такого простору була тісно пов’язана із розвитком концепції “спільного європейського дому”.
Саме в межах процесу “Навколишнє середовище для Європи” право людини на сприятливе навколишнє середовище набуло свого реального розвитку та міжнародно-правового закріплення. Важливо, що на європейському континенті екологічні права людини зайняли чільне місце в процесі проведення реформ пан-європейського масштабу.
Саме в межах процесу “Навколишнє середовище для Європи” були розроблені такі важливі міжнародно-правові акти, як:
  • Оргуська Конвенція про доступ до інформації, участь громадськості у прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища,
  • Протокол про реєстри викидів та переносу забрудників до неї,
  • Протокол із стратегічної екологічної оцінки до Конвенції Еспо,
  • Карпатська Конвенція
Конференції міністрів “Навколишнє середовище для Європи” проводяться регулярно:
Перша конференція міністрів проходила в замку Добржиш біля Праги, 21 23 червня 1991 року.
Друга - Люцерна (Швейцарія), 28-30 квітня 1993 року;
Третя - Софія (Болгарія), 23-25 жовтня 1995 року;
Четверта - Орхуська (м.Оргус, Данія), 23-25 червня 1998 року.
П’ята - у м. Києві (Україна) 21-25 травня 2003 р.
Шоста -  у Белграді (Сербія) у 2007 році.
Сьома - у м. Астана (Казахстан) 21 - 23 вересня 2011 року.
Восьма - у м. Батумі (Грузія) 8 - 10 червня 2016 року.


Василь Кузьмич,
голова ГО "За чисте довкілля"


Додаток:
Восьма Конференція міністрів «Довкілля для Європи»

Батумі, Грузія,
8-10 червня 2016 року

Проект   декларації   міністрів

«Екологічніше, чистіше, розумніше!»

....Ми цінуємо процес «Довкілля для Європи» як єдину пан'європейську
платформу для вирішення екологічних проблем, вдосконалення управління природоохоронною діяльністю, заохочення екологічного співробітництва та обміну інформацією між країнами, як одну з опор сталого розвитку в регіоні
протягом останніх 25 років. Ми підтверджуємо важливість активного залучення громадянського суспільства до процесу прийняття рішень в інтересах покращення довкілля.
....Ми знову підтверджуємо нашу рішучість відігравати провідну роль в переході до «зеленої» економіки в якості одного з ключових шляхів до сталого розвитку та викорінення бідності та спрямування інвестицій і торгівлі на надання підтримки «зеленої» і охоплює всіх економіці. Ми віддані справі досягнення Цілей сталого розвитку
....Ми будемо розвивати безвідхідну економіку, прозору і відповідальну ділову практику і екоінноваціі і продовжимо роботу щодо впровадження більш чистих і ефективних з точки зору використання ресурсів виробничих процесів. Ми будемо розвивати людський капітал для гідної роботи на екологічно чистих виробництвах, в тому числі надаючи відповідну освіту і професійну підготовку, а також підвищувати доступність таких робочих місць. ....Ми забезпечимо доступ до основних послуг. Ми будемо заохочувати дієву участь громадськості. І ми знову підтверджуємо важливість подальшого розвитку і підвищення рівня освіти в інтересах сталого розвитку.
....Ми схвалюємо добровільну Батумську ініціативу по боротьбі за чисте повітря і вітаємо ініціативи, висунуті зацікавленими країнами та іншими зацікавленими сторонами, які спрямовані на підвищення якості повітря і захист здоров'я населення та екосистем.
....Ми знову наголошуємо важливе значення участі громадянського суспільства, в тому числі підприємницьких, жіночих, неурядових організацій, наукової спільноти та інших груп, в прийнятті рішень з метою поліпшення стану навколишнього середовища і сприяння сталому розвитку. Ми високого оцінюємо діяльність організацій громадянського суспільства в регіоні в цьому відношенні і зобов'язуємося і надалі розвивати партнерські відносини з ними і забезпечувати сприятливі умови для їх роботи.

Немає коментарів: