10 березня 2017 р.

Регіональний семінар ГЕФ для країн Східної та Південної Європи


6 - 9 березня в м. Львові в найкращому конференц залі Львова — Леополіс Хол проходив регіональний семінар  Глобального екологічного фонду для країн Східної та Південної Європи за участю міжнародних партнерів із 12-ти держав. Серед них – Болгарія, Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Грузія, Македонія, Молдова, Чорногорія, Польща, Румунія, Сербія та Україна.

З часів становлення України як незалежної держави ГЕФ надає істотну підтримку для реформування екологічного сектора України, продемонструвавши нові екологічні принципи і методології в галузі збереження біорізноманіття, інтегрованого управління водними ресурсами, економії енергії, поживних речовин, зміни клімату.
Застосування цих нових методів стало основою для розробки нової національної, розумної екологічної політики України, яка буде сумісною з основними міжнародними конвенціями і сприятиме сталому розвитку України незважаючи на економічні труднощі. ГЕФ за підтримки Світового банку реалізовує пілотні проекти  сталого розвитку у напрямку екології, які сприятимуть покращенню всіх екологічних норм, вимог, збереженню довкілля, що у результаті значно покращить якість життя людей.
Міністерство екології та природних ресурсів (орган, що відповідає за співпрацю з ГЕФ) підтверджує важливість подальшого такого співробітництва для України. Як зазначив Міністр екології  Остап Семерак, впровадження світових екологічних стандартів у різні  сфери економіки пришвидшить  шлях України до сталого  розвитку: - «Світові екологічні стандарти мають поступово стати основою нової національної екологічної політики.»

Міністр екології  Остап Семерак  та інші гості семінару на вході до конференц-залу отримали свіжий номер газети "Розвиток і довкілля".
Робота семінару включала зустрічі представників громадськості, консультації по Програмі малих грантів ГЕФ, надала можливість представникам країн Східної Європи, громадськості, ЗМІ ознайомитися з загальними підходами та правилами роботи ГЕФ, особливостями «зеленого фінансування», ролі партнерств в програмуванні та реалізації ініціатив.

У межах семінару координатори проектів Екологічного Фонду з різних країн обмінялися досвідом, обговорили  процес інтеграції в рамках національної політики. Учасники мали змогу дізнатися про нові можливості, політику і процедури Глобального екологічного фонду, визначити пріоритети для наступного циклу проектів ГЕФ, включаючи можливості для фінансування програм "зеленої економіки". 

У Львові міністр екології презентував учасникам проект із використання відновлювальної енергії на підприємствах ПАТ "Концерн Хлібпром" Львівський хлібозавод №5. Підприємство обрали пілотним проектом Глобального Екологічного Фонду для стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих і середніх підприємствах України. У межах проекту замінили старі газові пальники на хлібопекарських печах на енергоефективні, реконструювали систему стисненого повітря та систем водопостачання і постачання пари.
Реалізація цього комплексу заходів дозволила підприємству знизити енергоспоживання на 100 000 м3.
Цікавими були виступи представників міжнародних конвенцій - Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, Рамкової конвенції ООН  про боротьбу з опустелюванням, які підкреслили важливість співпраці між Конвенціями Ріо задля сталого розвитку. Окрема увага була приділена новим можливостям у розбудові спроможності партнерів ГЕФ.

І хоча програма семінару була дуже насиченою, вистачило часу й на розваги та спілкування.
Василь Кузьмич, голова РОГО “За чисте довкілля” разом з Рівненським етнічним колективом "Горинь" вже традиційно вітали високих гостей козацькими піснями.

Анна Логінова, 

Заступник голови Рівненської обласної

громадської організації “За чисте довкілля”

Немає коментарів: