1 січня 2014 р.

Земля - наш спільний дім

Усього чверть століття тому слово »екологія» було відоме дуже вузькому колу людей. Відносини між суспільством і природою цікавили лише окремих філософів і представників географічних наук. На рубежі 60-70-х років людство довідалося, що усе більше забруднення повітря і водних джерел, міські шуми, які оглушають, незліченні смітники, що пригнічують, збіднені природні ландшафти - аж ніяк не локальні явища. Світова спільнота зрозуміла, що екологічна безпека кожної окремої держави можлива тільки при спільних діях всіх держав світу.



«Дім» (англ. Home) - документальний фільм 2009 року, результат спільної творчості всесвітньо відомого фотографа дикої пріроди.Яна Артюса - Бертрана і режисера Люка Бессона. Фільм майже повністю складається з видів різних місць Землі з висоти пташиного польоту. Голос за кадром розповідає про екологічну катастрофу, яка загрожує планеті.  
Прем'єра фільму відбулася 5 червня 2009 року, у Всесвітній день навколишнього середовища. Картина одночасно транслювалася на найбільших майданчиках 87 країн світу у форматі відкритого безкоштовного показу . Фільм розповсюджується безкоштовно. Власники прав на фільм і його поширення (компанії PPR Group і EuropaCorp ) також погодилися не використовувати його в комерційних цілях. "Та прибуток , яку ми очікуємо від фільму , обчислюється не в доларах або євро , а в кількості людей , які фільм подивляться , які задумаються " , - заявив Артюс -Бертран . Увечері після прем'єри фільму Ян Артюс -Бертран оголосив на каналі France 2 : "Ніяких обмежень , ніяких копірайтів , покажіть фільм якомога більшій кількості людей". Тобто в даному випадку обговорений відмова від прав авторства , тому на вказаний твір норми про захист авторських прав не поширюються.
Дуже сильний і вражаюче прекрасний фільм!
Всі зйомки з вертольота на камеру високої роздільної здатності Cineflex. Фільм розповсюджується безкоштовно, на захист довкілля, він демонструє красу і велич планети Земля з висоти пташиного польоту.  
        Протягом усієї історії людства вплив суспільства на природу розвивався не як простий лінійний процес. Напружена, а в ряді випадків критична екологічна ситуація, що склалася в другій половині нинішнього століття, - це сигнал про настання нової фази у взаємодії суспільства і природного середовища. Збільшення людської господарської діяльності гостро порушило питання про гармонію взаємодії людини і природи.   Сьогодні вже ні в кого не виникає сумнів в тому, що забруднення оточуючого довкілля веде до втрати нашого здоров’я. Вплив людини на довкілля стає все більш активним та різноманітним. Людина змінила біосферу і створила ноосферу. Змінився екологічний баланс країн. Тепер необхідно вишукувати нові способи охорони здоров’я внаслідок шкідливих впливів, викликаних забрудненням повітря, води, ґрунту, радіаційним та хімічним забрудненням.

Чистота нашої планети - у наших руках. Зберегти красу природи, сприяти її оновленню - завдання кожної людини.

 Внеси свій вклад в спасіння планети http://chustedovkilya.yolasite.com/

Немає коментарів: