15 вересня 2013 р.

СТАН ВОДНИХ РЕСУРСІВ НА РІВНЕНЩИНІ

           Проблеми забезпечення якісною питною водою населення є дуже гострими і для Рівненщини.  Особливо це стосується забезпечення питною водою сільського населення Поліської зони Рівненської області, де тільки 3 % населення забезпечено централізованим водопостачанням. Основними ж джерелами водопостачання є шахтні колодязі (криниці).
           При наявності статичних рівнів ґрунтових вод в межах 1-5 метрів від поверхні високому коефіцієнту проникності (фільтрації) ґрунтів (піски, супіски), вода більше як в 50% шахтних колодязів не відповідає вимогам до питної води  по бактеріологічних та органолептичних показниках. Більшість шахтних колодязів побудовано без дотримання санітарних норм, не облаштовано скид поверхневих вод, колодязі не мають глиняних замків. Районними санепідстанціями в літні спекотні дні неодноразово фіксувались прояви  кишкових розладів як у дорослого населення, так і дітей, що споживають воду із шахтних колодязів. Там, де немає належного контролю за санітарним станом очистки води, збудники інфекційних хвороб попадають в джерела водопостачання з неочищеними стоками і вода стає непридатною для споживання. Взагалі, для потреб людини і господарських потреб придатна лише чиста прісна вода, джерелом якої служать, головним чином, ріки, озера, штучні водоймища та підземні води. Звичайно, альтернативою забезпечення якісною питною водою населення є централізоване водопостачання. Але зважаючи на необхідність виділення на це значних коштів на ближчий період це питання є малоперспективним.



           З метою зменшити ризики від споживання неякісної води із шахтних колодязів населенням Поліської зони, покращити бактеріологічні показники якості води селищним Радам необхідно залучати населення до проведення комплексу санітарних заходів:
  • - планування та відведення з подвір’я поверхневих стоків;
  • - винесення за межі санітарної зони шахтних колодязів вигрібних  ям та  ліквідація сміттєзвалищ;
  • - облаштування глиняних замків, санітарних  зон навколо криниць;
  • - проводити активну просвітницьку роботу  серед населення, в школах, вузах, по вихованню санітарної, екологічної культури жителів по облаштуванню побуту з дотриманням всіх санітарних норм.
           Проблема забезпечення якісною питною водою надто важлива, від вирішення її залежить здоров’я наших людей і майбутніх поколінь. А вирішити цю проблему не так-то просто. Необхідні спільні зусилля громадськості і держави. Тому громадська організація «За чисте довкілля» намагається донести до свідомості наших людей, що тільки спільні  дії дадуть можливість і жителям Полісся  пити чисту воду.

Забезпечити до 2020 року населення якісною питною водою – це вимога сьогодення!



Немає коментарів: